Beltestakk

Jeg har brodert og satt sammen en beltestakk, som ble montert av Vevkjerringa i Porsgrunn. Skjortene har jeg sydd selv på kurs hos Sidserk Systue. Alt som er skrevet om prosessen finnes her. Nedenfor finnes det tips om lesestoff for dem som er interessert å skaffe seg beltestakk (evt en annen bunad). Jeg kunne overhodet ikke brodere eller sy før jeg satte i gang, så om noen lurer på å prøve har jeg bare et tips: Sett i gang!

Det skal også sies at min bunad ikke er en historisk rekonstruksjon, og dersom man ønsker dette bør man finne seg andre eksempler og snakke med fagfolk. Men jeg synes jo den er fin uansett.

Lesestoff om beltestakken, bunad og bunadsying:
Husk å velge høy kvalitet på e-bøker!

Brodering og bunadsøm
Bøkene Bunadsbrodering og Sy bunaden sjøl  som finnes fritt tilgjengelig som e-bok hos bokhylla.no. Til stor hjelp hvis man skal prøve å brodere.
Broderingsinteresserte kunne også lese Teljesaum til bunad … sting for sting … Hovedsakelig for vestlandsbunader, men masse kan sikkert brukes av andre og.
Gyldendals broderibok er også nyttig når man skal brodere. E-bok
Sy en bunad utgitt i 2013 er en bok spesielt om å sy beltestakk. Ørn forlag.

Om beltestakk og telemarksbunader
Bunad og folkedrakt: Beltestakk før og nå  av Kari-Anne Pedersen, finnes også som e-bok og er obligatorisk lesestoff for dem som ønsker seg beltestakk.
«Når klær blir bunad» i magasinet Bunad – artikkel av samme forfatter om hensyn man kan/bør ta når man lager beltestakk
Draktskikk i Aust-Telemark : mangfald og endring : Bø, Gransherad, Heddal, Hjartdal, Sauherad av Aagot Noss
Draktmateriale frå Aust- og Midt-Telemark. Utgitt av Bunad- og folkedraktrådet. E-bok.
Beltestakk, gråkufte og korttrøye: ein fotodokumentasjon frå Bø i Telemark 1860-1910. Skrevet av Anneliese Jantzen. E-bok.
Kanskje finner man noen godbiter blant Telemark museums årbøker?

Draktmateriale og bilder til inspirasjon (bilder)
Digitaltmuseum.no
Her fant jeg for eksempel et eksemplar av kvarden jeg holder på å brodere til Jon.
Kvarder / halslinninger til telemarksbunad, her.
Haugevis av bunadsbilder på flickriver, sjekk spesielt bildene fra bunadsutstillinga i Seljord 2011
Bilder fra bunadskavalkaden på Norsk Folkemuseum 2012 i BUNAD  og DuranTextiles-bloggen

Ellers lønner det seg å like bunadprodusenters sider på Facebook. For eksempel husflidens avdelinger i Porsgrunn, Skien. Og Oslo/Heimen Husflid. Vevkjerringa, Stakkestova, A. Larsen Husflid, Almankås, Stoffbua og Stakkeloftet er andre eksempler. Sjekk også ut hjemmesidene deres, man finner dem ved hjelp av litt googling.

Sjekk også ut sidene til Norsk Flid.

Generelt om bunad
Norsk bunadleksikon kommer man ikke utenom. Kan leses i de fleste bunadsforretninger og lånes på biblioteket. Husk sekk hvis du låner denne (de tre binda veier ca et tonn)
Norske bunader og samiske folkedrakter. Oversiktsverk om norske bunader, litt korere og mer overfladisk enn norsk bunadleksikon. E-bok
Eit knippe av Noregs bunader. E-bok

Internettmagasin og blogger
Magasinet Bunad
Made In Norway Now – Blogazine av Norsk Flid
Fru Storlien er bunadtilvirker og blogger om det.
Bloggen Stakkestova skrives av en bunadtilvirker, og har blant annet en informativ artikkel om hensyn man bør ta når man velger ut delene på en beltestakk; «Å plukke til Beltestakk II»

Kurs
Sjekk med huflidlagene, på kursagenten.no eller spør hos en bunadsforhandler om du ønsker å gå på kurs. Jeg gikk på kurs hos Sidserk Systue og anbefaler det for dem som bor i Oslo. De lokale husflidlagene holder også kurs.

Ressurspersoner
Det finnes utrolig mange kunnskapsrike personer som driver med beltestakk. Forfatterne av de nevnte bøkene er selvsagte, det samme er de seriøse bunadsprodusentene. I tillegg kan det lønne seg å stikke innom Norsk folkemuseum, Telemark Museum og de ulike bygdetunene rundt i Telemark for å komme i snakk med mennesker som garantert har noe å fortelle. Ta også kontakt med Magasinet Bunad, de kjenner sikkert til noen navn. Eller Norsk folkedraktforum.

Det finnes også en facebookgruppe som heter «Beltestakk» man sikkert kan melde seg inn i.

Pass opp for svindel
«Kinabunader». Ikke fordi kinesere ikke er dyktige, men fordi det finnes bunadsprodusenter som har profitt som hovedverdi og ikke faglig kompetanse. Se denne artikkelen i Telemark Arbeiderblad. Sjekk at man velger en tilvirker som bryr seg om faget sitt og bruker skikkelig materialer.  Sluttreslutatet blir neppe av mye bedre kvalitet enn materialene man bruker har i utgangspunktet, så det å lage en polyesterbunad høres tullete ut i mine ører. Det er god tilgang på kvalitetstekstiler i Norge, så det er ingen grunn til å velge noe annet.

Det at beltestakken, eller en veldig åpenbar kopi,  er det samme som «Oslo Festbunad», eller jublieumsdrakt fra Oslo fra 1950, er noe Oslo Husflidlag ikke går god for. Overhodet! De skriver på sin Facebookside: «Det er kjempeviktig at informasjon som ligger ute på nett er riktig, og det jeg kan si med sikkerhet er at dette er ikke noe som vi i Oslo Fylkeshusflidslag står bak.»

Reklamer

8 kommentarer om “Beltestakk

  • Det er ikke jeg som har montert den, så jeg er litt usikker (dessuten finnes det sikkert ikke noe fasitsvar). Tror det er omtrent 4,5-4,7 meter, men det er mulig jeg husker det feil.

   Men tror yttervidden nederst på skoningen/hjulet er jo 5,4 meter (Hjulet er jo «skrått», så det er sidere nederst enn det er øverst – men hvor stor denne differansen er, er jeg usikker på – den er nok bortimot en meter, kanskje 80 cm).

   Dette er i nærheten av sannheten, i alle fall. Men siden jeg ikke har sydd noen stakk selv, så har jeg ikke sjekket det så nøye.

 1. hei liker bloggen din og fant masse nytting ang beltestakken. er jammen meg ikke lett å finne ting man leter etter,,,
  klem jill

 2. Thanks for your blog and all of your links. I LOVE the fabric on your blue blouse. Is that your own creation/idea, or is it a suggested pattern for the beltestakk bunad? I live in the USA and would like to make this bunad for my daughter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s