Tips: Å lære fransk på egenhånd

Før jeg flytta til Frankrike lærte jeg at det å prøve å lære seg et nytt språk alene, milevis unna alle som faktisk snakker dette språket, er ganske krevende. Å lære språk er vanskelig (og gøy!) uansett, men skal du gjøre det for deg selv kreves det ganske mye disiplin. Heldigvis finnes det hjelpemidler!

Jeg har to mobilapper som er kjekke fordi de gjør terskelen for å sette seg ned med litt øving veldig lav. I stedet for å surre hvileløst rundt på facebook hver gang du venter på bussen, kan man lære seg noen franske gloser i stedet. Om du ikke har en smarttelefon, så funker disse appene på pc også – men da på en nettside.

Babbel – babbel.com
Babbel er et nettkurs som riktignok koster litt penger, men summen er ikke svimlende. De har korte kurs hvor du velger mellom å lære seg setninger, ord eller grammatikkregler. Til å øve opp ordforrådet synes jeg dette funker skikkelig bra, og man får drillet seg i grammatikken. Det skal riktignok sies at dette programmet er ganske «enkelt» av seg, du lærer liksom enten ord eller grammatikkregler – så det å få brukt språket i praksis er ikke så lett. Det er en fordel å kunne engelsk fra før også.

Duolingo – duolingo.com
Duolingo er litt som babbel, men har mindre fokus på enkeltord. Dessuten er du faktisk nødt til å skrive setninger på fransk, og etterhvert som nivået ditt øker synes jeg dette er en grei øvelse i å lære seg å skrive riktig, og lære seg litt mer fransk syntaks (som ikke er kjempeenkelt). Duolingo er gratis, og du får en ugle som personlig trener.

Jeg tror ikke man kan lære et språk av mobilapper alene, men de er utvilsomt veldig nyttige! Også er det litt gøy hvis du er nerdete nok.

FluentU- fluentu.com
Dette er en nettside hvor det finnes en haug av infovideoer. Du kan for eksempel se på en video som forklarer og demonstrerer fransk uttale, en presentasjon av Mont St. Michel eller en video om franske klisjeer som er ganske morsom. Det kanskje beste er å få lest opp det franske alfabetet! Ganske nødvendig når du ikke er helt klar over hva en»i-grec» er for noe, det er altså en «y». Det ser ut som om de skal lage noen kurs etterhvert og. Man må lage en konto, og det finnes en betalingsdel som er mer avansert enn gratisdelen.

Youtube
Går ut på mye av det samme som nettsida over. Det finnes en haug av youtube-kanaler, mange av dem har garantert språkvideoer.

TV5-Monde
Her har de en øvingsside, hvor man blant annet kan ta en språktest om hvor godt man forstår fransk. Nyttig, og kjekt for å se fremgang. Dessuten gir det en pekepinn for hva man burde jobbe med.

Netflix
15. september kom netflix til Frankrike. Det gjør det omtrent hundre ganger lettere å se franske filmer og serier, evt andre filmer som er dubbet til fransk. Det koster vel 70-80 kroner i måneden, og det er det vel verdt.

Audible
Audible er en del av amazon. Det er et abonnement hvor du abonnerer på lydbøker, og det artige er at noen av dem faktisk er på fransk og. Jeg lastet ned La vie en mieux av Anna Gavalda, og selv om franskkunnskapene i grunnen ikke holder til å si om jeg liker boka eller ikke, så kan jeg røpe at innleseseren leser ganske sakte! Det gjør det mulig for nybegynnere å høre på. Den første måneden er gratis. Lydbøker man låner på biblioteket er selvfølgelig like bra og like gratis.

Bøker
Selvfølgelig kan man lese bøker, det sier seg selv. Men i Frankrike har man altså en del lettlest bøker, og det er ganske hyggelig å kunne bruke før man har blitt veldig flink. Det finnes også en del som har lydspor, så man kan lese og lytte samtidig.

Høytlesning
Høytlesning er ganske kleint, særlig hvis man sitter med det alene. Men det er en god måte å automatisere uttalen på i det minste. Også kan man jo ta det til et glass vin, da blir det med ett mye mer gøy.

Asterix
eller andre tegneserier. Disse er gode fordi du får presentert (et slags) muntlig språk. Det er en del syntaktiske finurligheter jeg synes det er vanskelig å forstå på fransk (de har sikkert 20 ulike relativpronomen mens norsk stort sett har ett), og da er tegneserier knall for å få øvd litt. Man får også øvd på å forstå spørsmål og imperativ-setninger som har det med å dukke opp ganske sjeldent om man for eksempel leser romaner.
IMG_20140825_202046

Klassikerne: TV, kino og radio.
Dette er vel i grunnen selvforklarende.

Edit:
Lettleste nyheter med podcast finnes faktisk her.
Radiokanalen Radio France International.

Gratis lydbøker!
Litteratureaudio.com (dette ser jo for godt ut til å være sant, håper ikke sida er skikkelig svindel).

Podcasts på enkel fransk.
http://www.podcastfrancaisfacile.com/
Mange av de er ganske faktaorienterte og kanskje ikke supergøyale, men det er jo greit for studenter. Vi må jo for eksempel lære oss fonologi uansett.

Reklamer

2 kommentarer om “Tips: Å lære fransk på egenhånd

  1. Så mange gode tips! Jeg kan også anbefale RFI, Radio France International, som har en egen nettside med språklige hjelpemidler og som serverer en ti minutters nyhetssending «en français facile» hver dag, både på lufta og på nett!

    • Takk! Jeg har ønska meg noe sånt (i norge har vi jo for eksempel avisa Klar tale, den er kjempefin for andrespråksinnlærere), men har ikke helt funnet tida til å leite selv. Men samme det når man plutselig får det servert! 🙂 ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s