Til studiene: tips

Denne uka har jeg skolestart, og i den forbindelse måtte jeg friske opp i studentknepene mine. Det finnes mange studieteknikktips der ute, og noen er kjempegode, andre mindre. Etter fem år som student, og spesielt etter å ha skrevet en masteroppgave oppgavet jeg noen få og små triks som gjorde studiehverdagen lettere. Og i noen av tilfellene; utrolig mye lettere. Derfor tenkte jeg det var lurt å si i fra om dem, her er altså mine favoritter.

IMG_20120813_114648

Google disk/drive.
Backup er gull, men det er dessverre lett å glemme. Jeg har alltid tenkt at jeg ikke har vært helt håpløs, men sist jeg tok backup fra pcen lastet den over 150 gigabyte til den eksterne harddisken, så jeg bør kanskje revudere mitt syn her. Med google drive/disk er det lettere. Man installerer det på datamaskinen, og det blir liggende som en helt normal mappe. Helt normal er den imidlertid ikke, for den laster automatisk opp filene i google drive-mappa, eller synkroniserer, som det heter. Da slipper man å slite hvis man får harddisk-krasj, og man får tak i filene man jobber med fra en hvilken som helst datamaskin. Jeg digga det da jeg skrev masteroppgaven, for det hendte jeg fikk ideer til ting å ordne i teksten som helst måtte gjøres før det ble glemt. Da fikk jeg gjort det selv om pcen lå et helt annet sted. Det finnes flere systemer som kan brukes, deriblant dropbox.

Mindmup
Tankekart har jeg aldri vært spesielt god på. Det er litt fordi jeg har ganske stygg håndskrift, men også fordi jeg ikke klarer å  proporsjonere tankekartene. Å lage tankekart digitalt løser imidlertid problemet, for når det vokser proporsjonerer det seg selv. Her er det også alternativer, jeg synes mindmup er knall. Du lager tankekart direkte i nettleseren, og trenger ikke laste ned noe program. Man kan også lagre dokumentene som PDF, som er et fint utskriftsformat. Man kan også lagre disse direkte i google disk-mappa. Mindmup finner du her.
IMG_20140419_103741

Studiedagbok
Dette trikset er en god gammel klassiker. Men det funker. Her kan man skrive huskelister, for å holde styr på frister og den slags, men også en liten vudering av hvordan studiedagen har gått. På fagspråket kalles det å holde på sånn for metakognisjon, og gjort på rett måte er det veldig læringsfremmende. For det å tenke over hva som funker for deg selv, gjør at det blir lettere å gjøre mer av det som faktisk er lurt.
IMG_20140416_120126

Penner med viskelær
Så kan du skrive feil, selv om du ikke bruker blyant. Finnes også som markeringstusj.

Pomodroido
En app til telefonen som holder styr på pausene. Det er en slags stoppeklokke som du stiller inn på intervaller etter eget ønske. Hvis jeg leser synes jeg det passer å lese i 20 minutter, og ta fem minutter pause, for eksempel. Når pausene er bestemt på forhånd slik er det utrolig mye enklere å være effektiv. I lesetiden er det absolutt ikke lov å for eksempel sjekke facebook, og da leser man forbløffende mye mer effektiv. Pomodroido finner du her.

Å gå tur
Turgåing funker som universalmedisin mot alt som er galt (omtrent som mat og søvn). Du blir sunnere, sterkere, friskere, får bedre blodtrykk, blir mindre deprimert og i det hele tatt. I tillegg får man klarnet hode, og bearbeidet alt man har fylt hodet med i løpet av en dag. Dette er kanskje mitt aller viktigste triks, og jeg drev faktisk å målte effekten litt da jeg skrev masteroppgava (helt uvitenskapelig, selvsagt), og den var overraskende stor.

Evernote/Notepad/Wunderlist
Huskeliste og notatbok-apper til telefonen. Funker omtrent som en studiedagbok eller almanakk, men er mye mer teknisk selvsagt. En del av disse har alarmfuksjon og sånt, og det er jo kjent om man har lett for å glemme ting. For eksempel fikk jeg wunderlisten min til å si i fra til meg hver gang det var på tide med nytt busskort. Jeg har den dag i dag aldri fått snikebot på bussen, noe som unektelig har en sammenheng med at jeg aldri har sneket. 

Google Calendar
På Blindern kunne man i alle fall laste ned alle forelesningstidspunktene i google calendar. Denne er fin fordi den er enkel å dele, man kan sjekke og legge inn datoer både fra mobilen og fra pcen. Her finnes det sikkert en haug av alternativer som funker like bra.

Ordnett/SNL/ordboka.no/Merriam-Webster og alle slektningene deres.
En nyutdanna norsklærers mantra: Bruk ordbok og oppslagsverk. For franskstudenter finnes den egne conjugaison-sider og apper, som unektelig er fine om man ikke lærer seg alle verbformene på en dag. LeFigaro er et eksempel.

Bokhylla.no
Nasjonalbiblioteket har faktisk vært så greie at de har digitalisert alle norske bokutgivelser fra 90-tallet. De fleste av dem kan man lese gratis på bokhylla.no og siden de også har lagt ut en del relevant pensumlitteratur, kan man faktisk spare noen kroner her. Her finnes det også en haug av strikkebøker, kokebøker, romaner og i det hele tatt. Bare søk og se hva du finner.

Google scholar
Fungerer litt på samme måte som bokhylla.no, bare at det er mye større. Dessverre er det mange bøker hvor endel sider er utelatt, men du kan jo være heldig å finne riktig kapittel også.

Kindle
Kindle er helt genialt i studiesammenheng. De fleste bøkene på amazon.com finnes som kindleversjon. Når man tidligere måtte bestille bøkene på nettet og vente i flere dager i før de kom i postkassa, kan man med kindle vente i et sekund eller to. Jeg hadde mange pensumbøker på kindelen min da jeg skrev masteroppgava, og det var så kjekt. Du bruker mye tid på å grave frem pensum når du skriver oppgaver sånn, og det hender at det er lange ventelister på bøker på biblioteket, at de ikke er tilgjengelige i Norge, at du oppgavet noe helt nytt rett før eksamen eller liknende. Er pensumet på engelsk er det god sjanse for at det finnes i kindleversjon. Jeg har ved minst tre anledninger omtrent følt at kindle har redda hele studielivet mitt.

Lydbok
Noe pensumlitteratur finnes faktisk som lydbok, særlig hvis man studerer litteratur. Det kan lånes på deichmanske, eller lastes ned gjennom lydbok-abonnementet Audible eller kjøpes på f.eks adlibris og lastes ned. På fransk finnes det også lydkurs, selv om de er litt gammeldagse.
aa345-74029468b1f511e3b8a812522ac08837_8

Biblioteket
Dette trenger vel ikke utdypes ytterligere. Bibliotekene i Norge har en egen e-bok-app som man kan laste ned. Via den kan du låne bøker gratis til mobil eller nettbrett. Den heter ebokbib. Litteraturstudenter vil finne mye relevant her, alle andre har noe å fylle fritida si med. Helt gratis.
IMG_20130522_184551

Reklamer

En kommentar om “Til studiene: tips

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s